Brooklyn Heights Studio With Archways, Four Closets, Deco Bathroom Asks $525K

While not abundant in square footage, this Art Deco-era studio has all the benefits of apartments from that era, including a separate dining space, arched doorways and decent closet space. The co-op unit is on the third floor of The Mansion House, the six-story 1930s apartment building at 145 Hicks Street in Brooklyn Heights, giving it a location within walking distance to shops and parks spanning several nearby areas, including Downtown Brooklyn.

The Mansion House moniker is a nod to the building formerly on the site, a mansion that was used for an academy for young ladies before being turned into a hotel. When it was demolished in 1930 some tenants had been in residence since the 1880s. The land stayed vacant for several years, prompting some ghost stories, before construction began in 1935 for the current building.

Designed by Arthur Weiser, the restrained brick building has touches of the Colonial Revival, with urn-topped brick pillars guarding a brick pathway to the recessed entrance with a columned portico. A sketch of the building in an early brochure and the circa 1940 tax photo both show shutters on the central windows of the second floor. While gone, the shadows of the shutters are still visible.


Save this listing on Brownstoner Real Estate to get price, availability and open house updates as they happen >>


The same brochure lists the many “modern conveniences and improvements” designed for residents, many still found in this studio unit. A foyer with three closets and niched shelving leads to the raised dining area with arched openings to the living room. The windowed space, referred to as a dining balcony on the early floor plans, has its original iron railing and the fourth closet. The living area, which is large enough to fit both seating and sleeping areas, has three windows on two exposures and a view to the charming carriage houses of College Place.

The windowed galley kitchen has white cabinets and counters and appears in good shape although perhaps ready for a style tweak.

For some reason the listing photos don’t include a shot of the tiled Art Deco-era bathroom, which, at least in the glimpse available in the video tour, looks fairly fabulous for lovers of vintage style.

The 107-unit elevator building has laundry and storage in the basement and an attended lobby. Maintenance for this unit is $774 a month. It is listed at $525,000 with Brian Lehner of Brown Harris Stevens. Worth the ask?

[Listing: 145 Hicks Street, APT B36 | Broker: Brown Harris Stevens] GMAP

brooklyn heights 145 hicks street interior

brooklyn heights 145 hicks street interior

brooklyn heights 145 hicks street interior

brooklyn heights 145 hicks street interior

brooklyn heights 145 hicks street exterior

Photo by James Dowd for PropertyShark

brooklyn heights 145 hicks street interior

Related Stories

Email [email protected] with further comments, questions or tips. Follow Brownstoner on Twitter and Instagram, and like us on Facebook.

Source Article

Read more

2LG Studio founders create garden pavilion with a “touch of Beetlejuice” for their own home

Gallery: You wouldn’t believe what this shack looks like now (Lovemoney)

Interior designers Jordan Cluroe and Russell Whitehead, founders of 2LG Studio, have built a white-stained timber pavilion with a circular cutout window in their back garden.



Garden pavilion by 2LG Studio


© Provided by Dezeen
Garden pavilion by 2LG Studio

Designed during the coronavirus lockdown, the pavilion was the final element of Cluroe and Whitehead’s five-year renovation of their own home in Forest Hill, southeast London.



a bench in front of a tree: 2LG Studio has built a pavilion in the founders' back garden


© Provided by Dezeen
2LG Studio has built a pavilion in the founders’ back garden

“It was time the garden had our attention and we wanted to create something that could be a focal point, but also unite the inside of our home with the outside,” explained Whitehead from 2LG Studio.

“Our home has been our passion project over the past few years – it’s been the catalyst for so many of our product design collaborations over the years, so it felt natural to extend that out into our garden. It has given the garden an incredible sense of space and it draws you outside,” he told Dezeen.



a close up of a cage: The pavilion has an enclosed dining area


© Provided by Dezeen
The pavilion has an enclosed dining area

The simple pavilion was built across the rear end of Cluroe and Whitehead’s garden on a timber platform reached by two steps.

A seating area with two sofas occupies one side of the deck, while a dining area enclosed by a structure made from slats of British-grown larch is on the other.



a chair sitting in front of a window: It is made from white-stained timber slats


© Provided by Dezeen
It is made from white-stained timber slats

Cluroe and Whitehead washed the slats with an eco-friendly stain to give the timber a white shade that allowed the woodgrain and pink tones of the larch to remain visible.

A circular cut out was created to provides views back to the house from the dining area and, along with the white tones, be reminiscent of the house in the film Beetlejuice.



a bench in front of a building: A circular cutout visually connects the dining area with the house


© Provided by Dezeen
A circular cutout visually connects the dining area with the house

“We have always been obsessed with the white house in Tim Burton’s 80s classic, Beetlejuice, so we wanted to give a nod to that with this design,” said Whitehead.

“The circular cutout window, large scale trellis and whitewash finish gave us our touch of Beetlejuice at the bottom of the garden, whilst keeping it in line with our own design style.”



The cutout was informed by the house in Beetlejuice


© Provided by Dezeen
The cutout was informed by the house in Beetlejuice

Cluroe and Whitehead designed two small tables and a wall-mounted disc from onyx offcuts found, via a video call, in the warehouse of stone company Solid Nature. The pink hue of the onyx is meant to complement the white timber structure.

A pair of 3D artworks by Atelier Bepop were also hung on the structure’s back wall.



a large purple umbrella: Whitehead and Cluroe designed a pink onyx table for the deck


© Provided by Dezeen
Whitehead and Cluroe designed a pink onyx table for the deck

“In keeping with the ethos of our home interior, we wanted to reach out to our design community and make some new connections

Read more

design studio annvil realizes the first experimental urban vertical garden in latvia

taking part in the study of the interaction between cities and agriculture, interior architecture office annvil has realized ‘g(u)arden’, the first urban vertical garden in riga, latvia. the garden is made up of plants obtained from regional centers and nurseries, thereby inviting the city’s residents to grow locally and to conserve natural resources globally. meanwhile, the project aims to encourage discussion and stimulate public interest in a sustainable and effective urban environment. 

design studio annvil realizes the first experimental urban vertical 'g(u)arden' in latvia
all images courtesy of annvil

 

 

with g(u)arden, annvil aims to ‘stimulate people’s interest in real life, in the physical world and in being close to nature’ the studio believes that this can be done by generating more green areas within the city, which can serve as meeting places that bring together different groups of society. in this way, ‘attention can also be brought to neglected environments in the city’ explains anna butele, author of project g(u)arden and founder of annvil.

design studio annvil realizes the first experimental urban vertical 'g(u)arden' in latvia

 

 

g(u)arden is a pilot project with the long-term goal to identify all possible risk factors associated with the impact of the urban environment on edible plants that have been cultivated within it. ‘we have begun studying the garden’s harvest of vegetables and fruits in a scientific laboratory, including measuring the presence of heavy metals’ the studio shares. ‘the microbiological composition of the local air and water is also being studied and their effect on the plants grown in the city garden is being analysed’ shares project team member bates, emphasizing that ‘g(u)arden’ is a tool for discussion, not a solution.

design studio annvil realizes the first experimental urban vertical 'g(u)arden' in latvia

 

 

in latvia, there seems to be a lack of scientifically based research on the biochemical composition of vegetables and fruits grown out in the open in the urban fabric, and their safety in terms of being used as food. this is especially pertinent regarding areas of riga with intense traffic and air pollution. only on the basis of the data obtained in the laboratory can one determine the correlation between the degree of pollution in latvian cities and the amount of harmful substances found in urban cultivations. 

design studio annvil realizes the first experimental urban vertical 'g(u)arden' in latvia

 

 

the data obtained as a result of the ‘g(u)arden’ experiment will be carefully analysed and taken into account when creating a series of urban gardens that will take root next year in latvia’s largest cities, including riga, jūrmala, valmiera, cēsis, liepāja and kuldīga. ‘the vertical cultivation system itself is an innovative technique for latvia’, concludes researcher and academic lecturer irina sivicka, who is also involved in the project.

design studio annvil realizes the first experimental urban vertical 'g(u)arden' in latvia

design studio annvil realizes the first experimental urban vertical 'g(u)arden' in latvia

design studio annvil realizes the first experimental urban vertical garden in latvia     

 

 

project info:

 

name: g(u)arden
architects: annvil interior architecture
location: riga, latvia

myrto katsikopoulou I designboom

sep 24, 2020

Source Article

Read more

AND Studio creating sustainable homes with eco-friendly luxury interior design & renovation

09/13/2020, Malaysia, Johor Bahru // KISSPR //

September 14, 2020: All those who are under the misconception that luxury and sustainability don’t go hand in hand need to have a second thought. A leading Malaysian interior designer, Andreas Budiman, has debunked the myth like a boss with his innovative eco-friendly yet plush interior design and home renovation projects. The founder of Malaysia’s top interior design studio AND Studio, Mr. Budiman specializes in creating sustainable homes that can save on energy costs

A name of big repute across Malaysia and Singapore residential renovation scene, AND Studio is a full-service interior design and home renovation firm. The company offers specialized design consulting and home remodeling services and caters to all kinds of home renovation projects. Whether it’s a luxury makeover just for the kitchen or an overall makeover of an entire home, Mr. Budiman and his team are ready to work for all.

What separates Mr. Budiman’s approach from that of the regular interior designers is his major emphasis in incorporating natural elements in his projects with due respect to the safety of the planet. One of his recent projects was a condo makeover with natural design and elements which has introduced a new wave in the traditional scene of interior design in Malaysia. Located in a highly urbanized area, the condo has been transformed from a 4-decade-old house into a plush grand home, accentuated with natural elements.

“The beauty of natural elements was the main concept behind the designing and renovation of the condo”, said Mr. Budiman while speaking about incorporating natural elements in his recent project.

The house has been decked up with natural stones like marble which has brought a classy edge to the overall condo. Moreover, AND Studio has incorporated natural lighting in the home renovation project as much as possible to ensure almost zero energy consumption. 

“With the ‘go green’ campaign going strong with each passing day, homeowners are really conscious about attaining a sustainable design and eco-friendly living. But, in most of the cases, they are curious about how to incorporate that ethos into their homes and need a guiding support here. This is where we come in.”

“We try to bring in a natural feel in homes with the help of natural stones, like the way we did in one of our last projects. Natural stones carry a timeless appeal and they always add a dose of class when you are seeking a luxury makeover for your home. Moreover, they are durable. Besides, we focus a lot on getting in natural lighting for your home to reduce energy consumption as much as possible. We believe in creating sustainable home designs that would be pleasing to the eye, easy on pocket and also would contribute to the betterment of the planet.”

While asked whether they had to face challenges while incorporating natural elements in their projects, Mr. Budiman mentioned a number of handicaps which they had to learn to tackle. He noted about the difficulties in

Read more