Isrealli

Inside a Light-Filled Town House in New York’s Historic Greenwich Village

From the street, this elegant 19th-century brick house looks like many of its neighbors in New York’s historic Greenwich Village. But when you open the front door, you realize that the soaring, light-filled space you’ve entered is very much of the present. That was precisely what the house’s owners sought when they hired New York architect Lee Skolnick and the San Francisco–based AD100 designer Steven Volpe to transform what had been a traditional interior into something much more modern.

<div class="caption"> A table and chairs from <a href="https://munder-skiles.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Munder Skiles" class="link rapid-noclick-resp">Munder Skiles</a> sit on the garden terrace. </div> <cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof

The owners told both Skolnick and Volpe that they wanted “an urban oasis, a place of quiet and repose.” Moreover, they, like Skolnick (whose monograph Skolnick Architecture + Design Partnership: Public/Private will be published next month), wanted the house to open to views of neighboring gardens, a particularly pleasant feature of the area. Having designed houses for both artists and collectors, the architect responded with a design that he calls “a vertical loft” and “a light machine.” 

<div class="caption"> The rear garden features limestone retaining walls and flooring. Table and chairs by <a href="https://munder-skiles.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Munder Skiles" class="link rapid-noclick-resp">Munder Skiles</a>. </div> <cite class="credit">Thomas Loof</cite>
The rear garden features limestone retaining walls and flooring. Table and chairs by Munder Skiles.

Thomas Loof

<div class="caption"> A pair of chaise longues by <a href="https://www.knoll.com/shop/by-designer/richard-schultz" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Richard Schultz" class="link rapid-noclick-resp">Richard Schultz</a> for <a href="https://www.knoll.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Knoll" class="link rapid-noclick-resp">Knoll</a> on the penthouse terrace. </div> <cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof

Skolnick, whose team included Paul Alter, a partner in the firm, and Joern Truemper, the project architect, likens the individual floors—two of which end in mezzanines—to “trays” that are surrounded by light, which comes down from the top of the stairway of the five-story house to the first floor. The all-glass rear façade also illuminates the lower level, with its open kitchen and formal dining area looking directly into a tree-lined courtyard.

<div class="caption"> In the main bedroom, a <a href="https://www.hollandandsherry.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Holland & Sherry" class="link rapid-noclick-resp">Holland & Sherry</a> fabric covers the upholstered bed. Custom cover of a <a href="https://www.scalamandre.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Scalamandré" class="link rapid-noclick-resp">Scalamandré</a> wool and silk damask; bench by Bruno Romeda; cyanotype by <a href="http://meghannriepenhoff.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Meghann Riepenhoff" class="link rapid-noclick-resp">Meghann Riepenhoff</a>. </div> <cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof

Volpe is known for sophisticated interiors that mix cutting-edge 20th-century and antique pieces with understated chic. Fittingly, he and Ralph Dennis, his firm’s design director, orchestrated a deft blend of furnishings by icons like Jean-Michel Frank, Eyre de Lanux, and Madeleine Castaing, pieces by noted contemporary designers like Pierre Charpin, Martin Szekely, and Ronan and Erwan Bouroullec, and custom upholstery and cabinetry. Responding to the owners’ wish for “open spaces, lots of light, and an emphasis on tones of white and sumptuous textures,” Volpe explains, “We tried to create rooms that are modern, but not cold.”

<div class="caption"> In the dining room of the Greenwich Village town house, a custom light fixture by <a href="http://www.bouroullec.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Ronan & Erwan Bouroullec" class="link rapid-noclick-resp">Ronan & Erwan Bouroullec</a> hangs above a table designed by <a href="https://www.stevenvolpe.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Studio Volpe" class="link rapid-noclick-resp">Studio Volpe</a> and vintage chairs by Tobia and Afra Scarpa. </div> <cite class="credit">Thomas Loof </cite>
In the dining room of the Greenwich Village town house, a custom light fixture by Ronan & Erwan Bouroullec hangs above a table designed by Studio Volpe and vintage chairs by Tobia and Afra Scarpa.

Thomas Loof

The two-story living room is the house’s centerpiece; extending from front to back, it ends in a mezzanine that overlooks the kitchen-dining area and out to the rear garden. In this space, with its oak floors and walls of white hand-­troweled plaster, Volpe and Dennis used pale, neutral, and luxurious fabrics, some of them custom-made by the Brooklyn-based weaver Tara Chapas. Since the front door opens directly into the space, it is partly obscured by a screen, of Murano glass and metal, which Volpe commissioned from the artist Ritsue Mishima. On the wall opposite the screen, a mirror by Line Vautrin hangs above a marble console by Charpin. A corner of the room with a view into the garden is an informal dining area, with a granite table commissioned from Szekely, surrounded by four Frank chairs, and an elegant, Studio Volpe-designed oak cabinet.

<div class="caption"> A floating staircase rises through the house. on the parlor level, a sofa by <a href="https://www.stevenvolpe.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Studio Volpe" class="link rapid-noclick-resp">Studio Volpe</a> wearing a <a href="https://www.chapastextiles.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Chapas Textiles" class="link rapid-noclick-resp">Chapas Textiles</a> fabric wraps around a c. 1928 Jean-Michel Frank cocktail table. C. 1952 floor lamp by Robert Mathieu for <a href="https://www.arteluceonline.com/en/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:ArteLuce" class="link rapid-noclick-resp">ArteLuce</a>. </div> <cite class="credit">Thomas Loof</cite>
A floating staircase rises through the house. on the parlor level, a sofa by Studio Volpe wearing a Chapas Textiles fabric wraps around a c. 1928 Jean-Michel Frank cocktail table. C. 1952 floor lamp by Robert Mathieu for ArteLuce.

Thomas Loof

At the far end, an impressively scaled custom version of the Bouroullecs’ Chains light cascades down from the ceiling toward the large bespoke walnut dining table on the level below. Here the floors are limestone indoors and out, and the minimalism of the glass wall and its sliding doors, all of which were made in Portugal, is particularly pronounced. “The house is all about the details and how materials come together,” Skolnick notes, and this is evident in elements like the stairway’s oak treads, which appear to float, or the meticulous construction of a cutout in a wall that accommodates the handle of a pocket door. The homeowners agree and call attention to such subtle features as the tactile oval shape of the wooden stair railings.

<div class="caption"> The kitchen features custom cabinetry finished in hand-rubbed lacquer. <a href="https://htheophile.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:H. Theophile" class="link rapid-noclick-resp">H. Theophile</a> hardware; custom lacquered metal hood; Wolf range; <a href="https://www.dornbracht.com/us" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Dornbracht" class="link rapid-noclick-resp">Dornbracht</a> sink fittings. </div> <cite class="credit">Thomas Loof</cite>
The kitchen features custom cabinetry finished in hand-rubbed lacquer. H. Theophile hardware; custom lacquered metal hood; Wolf range; Dornbracht sink fittings.

Thomas Loof

<div class="caption"> Bleached beechwood cupboards with carved handles line the dressing room. </div> <cite class="credit">Thomas Loof</cite>

Bleached beechwood cupboards with carved handles line the dressing room.

Thomas Loof

A flight of stairs leads from the living room to a mezzanine media room with a custom sofa, a Paul Frankl coffee table, and a vintage chair made of Brazilian walnut plywood. For the adjacent powder room, Studio Volpe designed a marble vanity and perforated marble wall behind it, on which hangs a mirror by Charpin. A corridor leads back to a home office, outfitted with a double desk designed by Volpe’s studio in powder-coated steel; the room looks directly into the garden’s trees. One floor up, the main bedroom features a custom-made bed, side tables by the French designer François Bauchet, and a dressing room with beechwood doors and custom-carved pulls designed to look like leather. On this floor, the glass rear wall slants back a nod, Skolnick says, to the artists’ garrets in the neighborhood—and creates room for a shallow balcony. And on the top floor, a small bedroom opens onto a roof terrace.

<div class="caption"> In the office, a <a href="https://www.hermanmiller.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Herman Miller" class="link rapid-noclick-resp">Herman Miller</a> Aeron chair is pulled up to the bespoke desk. Wood bas reliefs by Guy Leclercq sit on top of a c. 1962 credenza by Antoine Philippon and Jacqueline Lecoq. </div> <cite class="credit">Thomas Loof</cite>
In the office, a Herman Miller Aeron chair is pulled up to the bespoke desk. Wood bas reliefs by Guy Leclercq sit on top of a c. 1962 credenza by Antoine Philippon and Jacqueline Lecoq.

Thomas Loof

Skolnick and Volpe share an admiration for the way that traditional Japanese architecture skillfully frames views of nature, and in this house, nature is as ever-present as the neighborhood’s architectural context. Volpe likes the “cool warmth” of the interior, and Skolnick says that moving through it “is like a journey”—not just through architecture and light but through time and history as well.

More of a Light-Filled Town House in New York’s Historic Greenwich Village

<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof </cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof </cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof
<cite class="credit">Thomas Loof</cite>
Thomas Loof

Originally Appeared on Architectural Digest

Source Article